Szczególny dzień w Hufcu Otwock

W Meksyku wieczerza rozpoczyna się dokładnie o północy. Na stole pojawiają się zupa rybna z mięsnymi knedlami, dorodny indyk oraz pieczona ryba z ziemniakami w śmietanie. Do tradycji należy też zawieszanie pod sufitem glinianego dzbana ze słodyczami, który po wieczerzy dzieci starają się rozbić, wówczas zawartość należy do nich.

W Niemczech szczególnie uroczyście obchodzi się Pierwszy Dzień Świąt. Tradycyjne świąteczne dania to pieczona gęś, sałatka ziemniaczana, kiełbaski i żeberka. Do najpopularniejszych słodkości należą pierniki, wieńce czekoladowe oraz strucle z makiem, serem i orzechami. W każdym niemieckim domu jest oczywiście choinka.

We Włoszech popularniejsze od choinek są szopki betlejemskie. W trzecią niedzielę grudnia Ojciec Święty błogosławi je na placu Św. Piotra. Do najczęstszych przysmaków należą: indyk, ravioli ( pierożki z mięsem ), pieczona szynka z miodem i goździkami, rozmaite makarony z sosami oraz panettone – drożdżowa baba z bakaliami i przyprawami korzennymi.

W Australii w świąteczny poranek Święty Mikołaj przynosi prezenty w skarpecie. Ponieważ w grudniu jest tam środek gorącego lata, świąteczny obiad spożywany jest często na plaży. Głównym świątecznym daniem jest pieczony indyk z puddingiem. Później wszyscy delektują się ciastami i orzechami.

Nie wiem kto z Was zamieniłby białe, mroźne święta, nawet gdy pod choinką leży rózga wśród prezentów, na kawałek plaży, czy gliniany dzban pod sufitem. Ja na pewno nie.
Aha, i jeszcze jedna, bardzo ważna rzecz – OGROMNIE dziękuje Asi, Ewie, Karolinie i Sylwii za pomoc w przygotowaniu tegorocznej Wigilii w Hufcu.

Agnieszka Fedorowicz